Tarta cu crema de cafea pentru Dulce Romanie-Provocarea lunii Martie: cafea si vin

5Tarta cu crema de cafea
Am primit din partea Furnicutilor o invitatie la provocarea lunii Martie 2010, unde ingredientele propuse sunt cafeaua si vinul. Este o provocare intre bloggeri culinari unde un blog propune un ingredient (sau in cazul acesta 2) la alegere,iar cei invitati isi demonstreaza iscusinta si imaginatia pentru a-l folosi in cel mai inedit mod.Blogul ales va gazdui provocarea lunii viitoare si va  propune un alt ingredient cheie.Mii de multumiri Furnicutilor pentru invitatie !
Eu mi-am adus aminte in ultimul moment, am tot amanat pana am uitat,spre rusinea mea, insa am avut o perioada ingrozitor de incarcata si obositoare. Sper sa fiu iertata oferindu-va o felie de tarta cu crema de cafea.
Ingrediete pentru aluat :
450 g faina 000
50 g amidon
250 g unt
200 g zahar pudra
un praf sare
1 ou
30 ml apa foarte rece
vanilie
Ingrediente pentru crema cu cafea:
500  ml lapte
100 ml cafea foarte tare
40 g amidon
4 linguri zahar
4 galbenusuri
zahar vanilat
50-60 g ciocolata amara pentru decorat
Mod de preparare:
tbf-6
Incepem cu aluatul pentru tarta,care este cea mai buna varianta din cate am incercat pana acum. Toate retetele contin cam aceleasi ingrediente,insa e prima oara cand nu ating aproape deloc cu mana aluatul, si asa cum ma asteptam, a iesit perfect.
Taiem cubulete untul de  la frigider si il punem pe planul de lucru, peste faina cernuta. Putem pune 450 g faina si 50 g amidon daca avem la indemana.
Vom face aproape totul cu un cutit lung cu lama groasa tinut in congelator cateva minute inainte de a incepe treaba.
Totul trebuie sa fie rece si nu trebuie sa atingem sau sa incalzim untul sub nici o forma, deoarece inmuierea untului ne va “darui” un aluat prea tare.
“Tocam” bine untul si faina,pana ajunge aproape de consistenta nisipului.
Acum, adaugam zaharul pudra si cel vanilat si amestecam tot cu cutitul,sau foarte usor si rapid cu mainile,fara sa ne jucam prea mult.
Batem oul cu un praf de sare si 30 ml apa foarte rece si adaugam totul in gropita formata in mijlocul fainii.
Cu o furculita, batem oul adunand cate putin faina de pe margini. Cand nu mai putem lucra cu furculita, ne intoarcem la cutit, si cand s-a amestecat bine totul (dureaza destul de putin) cu o miscare foarte rapida adunam aluatul cu mainile si il invelim in folie de plastic,spre a-l pune in frigider, unde va sta cca 45 min. Il putem lasa si de pe-o zi pe alta, si cateva ore, fiindca cu cat va sta mai mult la rece,cu atat va fi mai bun.Daca il lasam mai mult, vom observa ca initial se intinde foarte greu. In cazul acesta,il vom lasa cateva minute, dupa care vom incepe sa-l intindem cu sucitorul,(lasat in prealabil la rece,daca ne aducem aminte).
Il intindem foarte putin mai mare decat diametrul formei de tarta. Eu de data asta l-am intins mai mult. Presam bine cu degetele aluatul peste marginile formei.
Cu o furculita, intepam in mai multe locuri aluatul.
Taiem o bucata de hartie de copt si acoperim aluatul, iar deasupra umplem cu ore sau fasole,naut,etc. Acestea au rolul de a opri aluatul din crestere, fiindca de obicei se umfla foarte tare in mijloc.
Dam la cuptorul preincalzit la 175° C timp de 20 minute, dupa care luam hartia cu orez de deasupra si il mai lasam inca 10-20 minute, pana marginile capata o culoare usooor aurie. Nu trebuie sa lasam pana se rumenesc.
Scoatem forma si o lasam la racit.
Preparare crema cu cafea:
tbf-7
Punem pe foc laptele si cafeaua si lasam sa se infierbante putin.
Batem galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat, dupa care punem si amidonul. Amestecam bine si turnam totul peste laptele si cafeaua calde, si incepem sa amestecam pana incepe sa fiarba. Din momentul in care a inceput sa fiarba, il mai lasam 1-2 minute, amestecand in continuare, la foc mic.
Dam deoparte si lasam sa se racoreasca putin, amestecand din cand in cand, pentru a nu se forma acea pojghita deasupra.
Turnam crema de cafea peste aluatul de tarta si dam la rece,pana crema devine ferma.
1Tarta cu crema de cafea
Topim la bain marie sau la microunde 60 g ciocolata amaruie pe care o punem intr-un sac a poche si formam grilajul specific tartelor.
2Tarta cu crema de cafea
Cand taiem feliile, pentru a nu “rupe” grilajul de ciocolata, dam lama cutitului cateva secunde prin flacara aragazului, in acest fel, ciocolata se va topi si vom taia felii perfecte. Stergem lama cu un servetel dupa fiecare trecere prin tarta.
Este absolut delicioasa !!
(Visited 545 times, 1 visits today)

12 Comments

  1. felis March 23, 2011 at 4:03 pm

    Vai cat de bine poate sa arate!!… Super apetisanta!

  2. Miha March 24, 2011 at 12:26 pm

    Super! Arata atat de bine…mmm…

  3. Delicioasa March 24, 2011 at 4:44 pm

    Perfecta! Prea frumoasa pentru a o taia :) Iubesc ciocolata <3

  4. Ana Maria Ciolacu March 25, 2011 at 8:59 am

    Felis,scumpa,iti multumesc !! :*:*:* Ma bucur ca iti place.Pup !

  5. Ana Maria Ciolacu March 25, 2011 at 9:00 am

    Deli, nu prea se vede… :)) Sau e o dragoste platonica? :))

  6. Cristina March 29, 2011 at 5:38 am

    Foarte bine arata. Salvez reteta.

  7. Ana Maria Ciolacu March 29, 2011 at 8:15 am

    Ma bucur ca-ti place, Cristina scumpa ! Pupici si te mai astept pe la mine ! :*:*

  8. iselis April 8, 2011 at 6:12 pm

    Multumesc mult pentru explicatii si pentru poze, acum am curaj sa incerc si eu un aluat fraged, de care imi era putn “teama”!

  9. Ana Maria Ciolacu April 8, 2011 at 6:40 pm

    Iselis, eu iti multumesc de vizita. Cu aceasta tehnica poti face aluatul de la Apple Pie, care este noua mea dragoste! Este cel mai minunat aluat fraged,unde mai pui ca-i fara oua. Il poti face cel mai simplu intr-un food processor, sau daca nu, ca in pozele de mai sus. Si mie imi era cam “teama” la inceput de aluaturi in general.Mi se parea ca nu-mi vor creste niciodata, iar cel fraged,ca voi topi tot untul si ca imi va iesi o caramida. :)Insa incet incet,am invatat! :) Pupici si te mai astept pe la mine! :*

  10. iselis April 9, 2011 at 9:42 pm

    Si eu multumesc pentru raspuns! Numele meu este de fapt Elisa, dar nu stiu cum sa fac sa-mi apara numele cand postez un comentariu… Dar nu conteaza. M-am abonat prin email, pentru ca mi-au placut mult retetele tale! Neaparat vreau sa incerc placinta cu mere si painea cu lapte si ierburi aromatice!

  11. Ana Maria Ciolacu April 9, 2011 at 10:01 pm

    Elisa,scumpa mea,ai ales 2 retete minunate !! Sa revii cu pareri. Ma bucur mult ca-ti place blogul meu.Pupicei ! xoxoxoxo

  12. Coca Matei April 11, 2012 at 10:00 am

    o reteta superba! am sa o incerc…multumesc

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.